
Prajitura cu mac sau placinta cu mac este una din retelele mai vechi de prajituri. Este o prajitura cu foi foarte frageda si o umplutura dulce. Am folosit dulceata de zmeura dar se poate prepara si fara dulceata sau cu orice fel de dulceata. Pentru gustul meu a fost prea dulce preparata cu dulceata. In cazul in care aluatul este mai lipicios se mai adauga putina faina. Atat cat sa nu mai fie lipicios aluatul nu multa faina. Ultima foaie care vine pusa, am rupt-o bucatele si am pus-o peste mac. Reteta este cu foaia intinsa si pusa peste umplutura, eu am ales sa o pun bucatele din loc in loc. Tava folosita la prajitura cu mac are 23×33 cm.
Ingrediente aluat:
300 g faina
150 g margarina
100 g zahar
2 galbenusuri
3 linguri smantana sau iaurt
1/2 praf de copt
Mod de preparare:
Punem toate ingredientele intr-un castron si framantam.
Cand am obtinut un aluat care nu se mai lipeste de maini il impartim in 2 partii egale.
Intindem o parte de aluat cu sucitorul, o foaie de dimensiunea tavii.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si peste ea intindem uniform dulceata.
Ingrediente umplutura:
200 g zahar
100 g margarina
200 g mac
200 ml lapte
1/2 praf de copt
170 g faina
2 albuse
1 plic zahar vanilat
Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul.
Punem intr-un castron margarina, macul, faina amestecata cu praful de copt, punem si laptele si mixam bine pana la omogenizare.
Adaugam apoi albusele batute spuma si amestecam usor de jos in sus pana la omogenizare.
Intindem umplutura peste foaia cu dulceata din tava.
Peste umplutura vine pusa cealalta foaie intinsa cu sucitorul sau o rupem fasi mai mari si o punem din loc in loc peste umplutura.
Dam la cuptor 30-35 min sau pana prinde culoarea deasupra.
Prajitura se poate pudra cu zahar pudra.


What do you think?